Svenska Blå Stjärnan

Älvsborgsstjärnornas Rid & Körsällskap är en del av Svenska Blå Stjärnan Älvsborgs ungdomsdistrikt. Klubben är ungdomsdistriktets hästsektion. Hästsektionen bildades år 1998 och året därpå, 1999, anslöts sektionen till Svenska Ridsportförbundet och blev Älvsborgsstjärnornas Rid & Körsällskap.

Svenska Blå Stjärnan Älvsborgs ungdomsdistrikt består av tre ungdomsavdelningar och tre sektioner. Ungdomsavdelningarna är förlagda i Lilla Edet, Trollhättan och Vänersborg. Våra sektioner är hundsektionen, kaninsektionen och hästsektionen-Älvsborgsstjärnornas Rid & Körsällskap. Distriktet samordnar ungdomsavdelningarna och sektionerna och bedriver sin verksamhet med egen styrelse och egen ekonomi. I ungdomsavdelningarna bedrivs verksamhet inom en rad olika intresseområden; det kan vara allt ifrån kaninhoppning till resor till spännande djurgårdar, föreläsningar, djurskola där barn och unga får komma ut i ladugården och prova på att sköta landbrukets djur. Hundsektionen bedriver verksamhet så som hundpromenader och agility. De har en egen träningsplan med hinder i Brunnered utanför Trollhättan. Vänersborgs ungdomsavdelning har en agilityplan på Mariedal.

Om Svenska Blå Stjärnan

Svenska Blå Stjärnan bildades år 1917, men då under namnet Svenska Röda Stjärnan. Idén med organisationen var att bistå djuren i krigstid på samma sätt som Röda Korset hjälpte krigets människor. Eftersom männen redan var uppbundna i försvaret så blev det kvinnorna som arbetade i Röda Stjärnan. De utbildades till hästskötare till armén och till kreatursskötare för att kunna byta av ordinarie lantbrukspersonal vid tillexempel mobilisering, dessa kvinnor kallades för stjärnsystrar.

1918 skickade Röda Stjärnan en hästambulans till Finland med tio stjärnsystrar som arbetade med skadade hästar. En andra hästambulans skickades till Finland under andra världskriget år 1940. Vid arbetet 1940 konstaterade man att den röda stjärnan inte var en användbar symbol då den var starkt förknippad med den Sovjetiska armén. Man beslutade då att byta ut den röda stjärnan mot en blå och ändra namnet Svenska Röda Stjärnan till Svenska Blå Stjärnan.

1975 upphörde den svenska armén att använda sig av hästar och därmed upphörde Svenska Blå Stjärnans uppgifter inom det militära försvaret. Stjärnorna blev då istället krigsplacerade som djurvårdare eller djursjukvårdare inom lantbruket eller som veterinärbiträden i det civila samhället.1994 försvann krigsplaceringen för stjärnorna i och med Blockorganisationens bortfall. Det betydde att stjärnor med avtal istället placerades kommun-eller länsvis.

I våra dagar har Svenska Blå Stjärnan uppdrag från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att utbilda medlemmar för insatser i samhällets krisberedskap. Alla medlemmar i Svenska Blå Stjärnan som är över 16 år gamla kan utbildas kostnadsfritt inom verksamheten. Första kursen är "Risk och säkerhet", därefter "grundkurs 1" som ger dig kunskaper om lantbrukets djur och smittskydd. Du utbildas dels teoretiskt men också ute på praktikgårdar med mjölkkor där du lär dig att mjölka och att sköta om en besättning med nötkreatur. Därefter kan du välja att utbilda dig vidare om till exempel villkorad läkemedelsanvändning, hantering av nötkreatur eller grundläggande ledarskap.

Mer om Svenska Blå Stjärnans uppdragsutbildningar hittar du på hemsidan

Uppdaterad: 22 AUG 2018 17:45